Säde Tahvanainen Osaamista politiikkaan

Kaikki blogit puheenaiheesta Metsävero

Puu korvatkoon betonia

Kansainvälisen ilmastopaneelin kohutun lokakuun raportin jälkeen hiilen nieluvarastot tulivat entistä arvokkaammiksi. On vain ajan kysymys, milloin hiilen nieluvarastosta maksetaan ilmastotukea, tai milloin nieluvarasto arvotetaan verotuksessa. Tähän voi varautua sekä metsäverotuksessa että kiinteistöverotuksessa. Nieluvaraston kasvattaminen on niin jokaisen metsätilallisen kuin vain kiinteistöksi nimettyä taloaan asuvan ja puutarhaansa hoitavan ympäristöteko, ja sen soisi näkyvän verotuksessa vähennyksenä.

Pinta-alaverossa olisi mallia kehitysmaille

Suomessa ehdotetaan metsätaloudelle tuon tuosta pinta-alaveroa, milloin metsätilamaksuna, milloin nimellä kiinteistövero.

Yksi ehdottelun perustelu on, että hehtaarivero alkaisi purkaa puun ylituotantoa. Metsämmehän kasvavat 2010-luvulla noin 110 miljoonaa kiintokuutiota, mutta niistä poistuu arviolta vain 80 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Eräänlainen hehtaarivero meillä itse asiassa on vielä muuta vuosi sitten ollut. Se löytyi 2010-luvun alkupuolella kahdesta kohtaa tilojen pinta-alahaitaria.

Pettääkö kokoomus metsänomistajat ?

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja kaavailee aivan uuden metsäveron eli ns. metsämaksun käyttöönottoa (Yle Satakunta 10.2.2014). Siksi joutuu kysymään kiristääkö Jyrki Kataisen kokoomusvetoinen hallitus toisen kerran metsänomistajien verotusta. Puun myyntitulon veronkorotuksen Kataisen hallitus on jo toteuttanut. Suoraan sanottuna Kataisen hallituksen linja on omituinen, koska se suosii omassa veropolitiikassaan ulkomaista kivihiiltä ja syrjii puuta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä