Säde Tahvanainen Osaamista politiikkaan

Ilmasto pelastuu vain teoilla

  • Ilmasto pelastuu vain teoilla

Koko maailma pohtii planeettamme tulevaisuutta. Jokainen haluaa sen pelastaa, mutta vain harva pystyy yksin tekemään niin suuria valintoja, että todella kokisi vaikuttavansa. Kuitenkin niin vanhat kuin erityisesti nuoret ovat todella huolestuneita tulevaisuudesta. On aika toimia.

Nuorten mielipide tulevaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta heijastelee yhteiskunnallista keskustelua. Tämä näkyy tuoreessa nuorisobarometrissa, joka mittaa nuorten asenteita yhteiskunnallisiin asioihin ja arvoihin.

Nuorten luottamus tulevaisuuteen on radikaalisti heikentynyt maapallon tulevaisuuden osalta. Valoisana sen näkee vain kolmannes. Onneksi huoli on saanut nuoret toimimaan. He ottavat aktiivisesti kantaa ja lähtevät nuorten ilmastomarssilla tulevana perjantaina.

Koululta, jossa opetan, on myös marssille lähteviä nuoria. Rehtori on antanut luvan vapaan myöntämiseen näille maailmanparantajille. Sydämeni muljahti lämpimästi mielihyvästä, kun aamulla avasin asiaa koskevan rehtorin viestin. Nuoret vaikuttavat tulevaisuutensa puolesta. Heidän äänensä tuleekin kuulua.

Nuoret viestittävät, että ilmasto ei pelastu julistuksilla, vaan konkreettisilla teoilla. He ovat kyllästyneet odottamaan tekoja. Sopimuksia maailman pelastamiseksi on tehty ollut viimeisen kolmenkymmenen ajan. Maailman ensimmäinen ilmastosopimus solmittiin 1994 Berliinissä, mutta vasta vuoden 2005 Kioton pöytäkirja sitoi maita oikeudellisesti vähentämään päästöjä. Dohan sopimuksessa sovittiin Kiotolle jatkokausi 2012 -2020, mutta harvat maat sitoutuivat siihen. Sen sijaan Pariisin sopimuksella 2015 luotiin uusi oikeudellisesti kattava sopimus päästövähennykseen. Nuorempi Bush ja nyt Trump käytännössä irtisanoutuivat sopimuksista. Maailman mahtivaltiot eivät saa mitään riittävästi aikaan.  Onneksi kuitenkin ruohonjuuritasolla tapahtuu muutoksia.

Euroopan Unioni on omalla politiikallaan kyennyt viemään tavoitteita eteenpäin luomalla mm. päästökauppajärjestelmän 2003 sekä EU:n omat ilmasto –ja energiastrategiansa. EU on sitoutunut vähentämään päästöjään 40 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 1990. Suomen kansallinen vähennystavoite on 39 %.

Suomessa myös kunnat ovat tehneet kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Suurista kunnista valtaosa on asettanut tavoitteeksi hiilivapauden vuoteen 2030 tai 2035 mennessä. Ne panostavat kaupunkisuunnittelussa tiiviyteen ja tehokkuuteen, eli liikkumisen ja energiakäytön kannalta säästäviin ratkaisuihin. Oma kotikaupunkini Vantaa on laatinut resurssiviisauden tiekartan, jolla ohjataan tulevaa kehitystä ja kaupungin suunnittelua.

Kaupungit myös satsaavat pyöräilyn laatuverkostoon ja lihasvoimalla liikkumiseen. Kaupan ja palveluiden sijoittumista asutuksen lähelle suositaan. Vihertehokkuus korostuu suunnittelussa, eli riittävän vihreän ja sadetta läpäisevän pinta –alan varaaminen tonteille. Tämä luo puskuria myös tulevaisuuden lisääntyvälle sateisuudelle ja tulvien ehkäisylle.

Meille on myös tarjottu ratkaisuksi kasvispainotteisempaa ruokavaliota ja sähköautoja. Tiivis asuminen, lähiviljely, etätyö ja kiertotalous ovat nähdään tulevaisuutena. Näitä kaikkia toimia tarvitaan. Tarvitaan myös vielä kunnianhimoisempia tavotteita.

Vapaaehtoisuudella saadaan yleistä tietoutta kohotettua. Sen sijaan tehokkaat toimet vaativat normitusta ja jonkinlaista pakkoa. Aika harva muistaa arjessa noudattaa kovin tiukasti ilmastomyönteistä käyttäytymistä ellei jokin kiihoke, esimerkiksi taloudellinen seuraamus, saa ajattelemaan vaihtoehtoja.

Ihmiset pitävät em. vaihtoehtoa kalliina. Tämä on kuitenkin maailman kansantalouksille edullinen hinta suhteessa niihin peruuttamattomiin muutoksiin, joita ilmastonmuutos aiheuttaa. Jo 1,5 asteen lämpeneminen aiheuttaa vakavia seuraamuksia ja ekokatastrofeja. Kahdessa asteessa ongelmat kaksinkertaistuvat. Pahimmissa uhkakuvissa aavikoitumisraja nousee tulevaisuudessa Keski –Eurooppaan. Tällainen skenaario tarkoittaisi myös siis nyt hyvinvoivassa Euroopassa valtavan ekologisen ongelman.

Tämän vuosisadan toisella puoliskolla Espanjassa ja Portugalissa tapahtuisi 40 -60 % romahdus veden saantiin ja myös eteläisin Italia ja Kreikka sekä Turkki kärisisivät samasta ongelmasta. Välimeren maiden alueella vettä vaativien kasvien tuotannon vähenisi radikaalisti ja samanlaisia muutoksia olisi myös Keski –Euroopassa mm. talvivehnän tuotannossa. On aika selvää, että meitä uhkaa massamittainen pakolaisuus, nälkä, vesipula, konfliktit ja sodat ellei kehitystä saada muutettua.

Meidän on pelastettava ilmasto ja kyettävä luomaan nuorille toivo paremmasta. Päättäjien on osattava katsoa oman sukupolvensa yli ja annettava nuorten äänestää omasta tulevaisuudestaan. Lyhytnäköisestä oman vaalikauden mittaisesta päätöksentekokulttuurista on päästävä vastuulliseen seurauksia arvioivaan pitkän tähtäimen ajatteluun.

Ja me keski –ikään tai varttuneempaan ikään ehtineet kannamme myös huolta lastemme ja lastenlastemme tulevaisuudesta. Pro ilmasto!

 

Säde Tahvanainen

-osaaja-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ilmasto pelastuu vain teoilla, kyllä mutta miten saadaan suuri maailma tekemään.
Eritoten Bolsonaron suuri Brasilia.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

EU voi yhteisellä kauppapolitiikallaan laittaa näitäkin "kovanaamavaltioita" ruotuun esim. kieltämällä sademetsää hävittämällä tuotettujen tuotteiden tuonnin sisämarkkina-alueelle, rajoittamalla vientiä Brasiliaan ja asettamalla ilmasto- ja ympäristöperusteisia tuontitulleja, jotka myös maailman kauppajärjestön WTO:n säännöt sallivat.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Tämä nykyinen ilmastoahdistus perustuu IPCC:n 1189-sivuiseen raporttiin,
josta on tiukasti jätetty vastalauseista huolimatta pois auringon vaikutus
maapallon ilmaston lämpenemiseen tai viilenemiseen! Suora yhteys mm.jääkausien
sykliin. Kaikki perustuu koko ajan hiilidioksidin lisääntymiseen ilmakehäs-
sämme ja ihmisen vaikutukseen. Kappas vaan aurinko on kaikessa hiilidioksidi-
uskontunnustuksessa päässyt unohtumaan "keskiajan" maailmanloppua ennustavilta.
Kun näyttöjä pyydetään, mitään graniittiin hakattuja faktoja ei oikeastaan ole,
laskelmat muuttuvat ja ennustukset myös. Maapallon pitkäaikaiset vuosituhansiin
ja kymmeniin tuhansiin vuosiin jne. liittyvä aaltoliike ei ole näissä uskonnon-
tunnustuksissa mukana kerettiläisenä faktana. Ettei vain nyt olisi kyseessä
ihmiskunnan suurin huijaus, jonka varjolla syyllistetyt saadaan maksamaan
uusien teknologioiden kustannukset, koska niin moni ilmastotutkija on
samalla myös sidoksissa munaskuitaan myöten työnantajansa lauluihin ?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tämä on hyvä kommentti kansanedustajaksi pyrkivälle.

Pikkasen hirvittää nuo kansanedustajienkin sidonnaisuudet, edistävätkö joidenkin teknologioiden esiinmarssia yhteiskuntiin, joilla ei vaikuteta ilmastoon tuon taivaallista, vaikutetaan ainoastaan verovarojen uudelleenjakamiseen.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Muuten olen sitä mieltä, että blogin kirjoittaja ei juurikaan ymmärrä ilmastoasiaa, vaan toistaa kuulemaansa yleistä ilmastohöpötystä. Poliitikon tulee leikkiä hyvistä.

Suuri osa tekstistä kertoo oletuksista, mitä tapahtuisi Suomessa. Ilmastonmuutos varmaankin aiheuttaa merkittäviä muutoksia Suomen ilmastoon, mutta nämä arvaukset ovat hatusta vedettyjä. Aivan hyvin voi käydä aivan päinvastoin.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Kyllä, tuo "osaaja" hyppäsi siksi oikein silmille. Koko blogi viestii siitä, ettei sitä todellista tietoa ole. Joku on vain laittanut ne sanat suuhun.

Ilmaston muutos on luonnollista säätilasta eriytetty pitkän ajan trendi ajan suhteen. Ihmisen vaikutus on häiriö, jonka määrää ei ole useista sopimuksista ja raporteista huolimatta pystytty edelleenkään osoittamaan. Valtava peloittelu on johtanut siihen, että tämä haukataan pureksimatta. Media ruokkii suunnattomasti tätä uhkakuvaa, viimeisimpänä Grönlannin vesisateet. Uhataan 7 metrin merenpinnan nousulla, vaikka sateet on vain etelä-suomen kanssa samalla levysasteella olevan rannikon matalimmilla alueilla, eikä koko Grönlannin aluella.

Ehdokkaan pitää perustella kantansa ollaksen uskottava, nyt näin ei ole. Ei jatkoon.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Jo 1,5 asteen lämpeneminen aiheuttaa vakavia seuraamuksia ja ekokatastrofeja. Kahdessa asteessa ongelmat kaksinkertaistuvat. Pahimmissa uhkakuvissa aavikoitumisraja nousee tulevaisuudessa Keski –Eurooppaan. Tällainen skenaario tarkoittaisi myös siis nyt hyvinvoivassa Euroopassa valtavan ekologisen ongelman.”

Ilmasto on kylläkin nyt menossa päinvastaiseen eli kylmenevään suuntaan Auringon aktiivisuuden hiipumisesta johtuen.
Aktiivisuutta voisi seurata päivittäin oheisesta linkistä. Sitä olisi hyvä näyttää myös oppilaille.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Oheiset alla olevat linkit ovat sopusoinnussa SOHO:n linkin kanssa. Linkit ovat vuosilta 2009 ja 2011, mutta ne ovatkin nyt käymässä toteen. Niitäkin olisi hyvä tarkastella oppitunneilla.

”Suomalainen lustosarja on ajanjaksoltaan koko maailman toiseksi pisin havupuulustokalenteri. Se ulottuu vuoteen 5634 eKr., ja siitä nykyhetkeen saakka on kerätty tiedot metsänrajamännyn vuosikasvuista joka ikiseltä vuodelta.”

https://www.suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/...

https://fi.sott.net/article/24-Lustotutkija-epaile...

Oikean faktatiedon antamisella vältytään ilmastolakkoilulta, joka häiritsee täysin tarpeettomasti kouluopetusta.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hyvä Säde! Monipuolinen keinovalikoima tosiaan on myös suomalaisten kaupunkien käsissä. Suomi on jälleen edelläkävijä. Se mitä täällä tänään, se huomenna muualla maailmassa.

Toimituksen poiminnat