Säde Tahvanainen Osaamista politiikkaan

Naisministereitä saatava yhtä monta kuin miehiä

Naisten päivänä ruoditaan naisten asemaa Suomessa. Minä arvioin naisen asemaa päättäjänä. Naisten suhteellinen osuus on kasvanut. Ministerin määrä romahtanut. 

On ollut kunnia kuulua niiden naispäättäjien joukkoon, joka on päässyt vuodesta 1906 alkaen askeltamaan graniittiportaita Arkadianmäelle. Nyt toimin erityisluokanopettajana ja Vantaan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa ja tahdon palata puolustamaan naisen aseman turvannutta hyvinvointivaltiota.

Naisten määrä päättäjinä on kasvanut itsenäisyyden ajan saatossa. Ensimmäiseen eduskuntaan valittiin 19 naisedustajaa, Miina Sillanpää heistä tunnetuimpana. Nykyisessä eduskunnassa on 83 naisedustajaa 39,4%.

Vuonna 1995, kun tulin ensi kertaa valituksi, naisedustajia pääsi eduskuntaan 67. Nuoria naisia valittiin hyvin paljon. Naisten määrä vain kasvoi 12 edustajavuoteni aikana. Viime vuosina vakiintunut määrä on ollut noin 40 prosenttia. Toivottavasti myös uudessa tulevassa eduskunnassa on vielä enemmän naisia.

Naisministereitä Suomessa on ollut 88. Ensimmäinen naisministeri oli Miina Sillanpää. Hän toimi myös kansanedustajana ennätykselliset 38 vuotta. Lipposen hallitusten aikaan siirryttiin tasa -arvon aikakauteen ja nimettiin nais -ja miesministereitä yhtä paljon. Vanhasen II -hallituksen aikana tuli naisenemmistö hallitukseen. Nykyistä hallitusta valittaessa tasa -arvosta ei välitetty, suhdeluku on 11 -6 miesten hyväksi. On aika palata tähän arvokkaaseen periaatteeseen. Ministereitä pitää nimittää yhtä monta naista ja miestä!

Olin ensi kertaa valittaessa kaikkien aikojen nuorin naisedustaja 22 -vuotiaana. Ennätystä ei ole rikottu tuon jälkeen. Harmi kyllä Erkki Liikanen ehti tulla valituksi jo 21 -vuotiaana. Hän siis on kautta aikain nuorin edustaja. 

Tämän päivän nuoriin päättäväisiin naisedustajiin lukeutuu 33 -vuotias Sanna Marin. Hän toimii kansanedustajana vasta ensimmäistä vaalikautta, tuli SDP:n varapuheenjohtajaksi vuonna 2014. Hän on kuitenkin luotsannut SDP:tä erinomaisesti eteenpäin puheenjohtaja Rinteen ollessa poissa. Sanna kuuluu niiden edustajien joukkoon, josta veikkaan ministeriä vaalien jälkeen.

Suomalaiset naiset ovat aktiivisia ja osallistuvia. Emme halua jäädä sivuun meitä koskettavista asioista. Haluamme vaikuttaa palveluihimme, kunnanvaltuustoissakin on lähes 40 % naisia. Uskon, että naisten määrä myös vielä tästä kohoaa, sillä nykyinen poliittinen ilmasto suosii asioihin paneutumista, avointa keskustelua ja neuvottelukykyä. Niitä ominaisuuksia on useimmiten naispäättäjillä. Olemme sitkeitä puurtajia!

Ja naisia tulee paljon eduskuntaan, jos naiset äänestävät naista. Sitä kautta saamme naisille tärkeitä asioita eteenpäin ja tasa -arvon palaamaan politiikkaan.

Säde Tahvanainen
-osaaja-
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miksi, kun eikö viiteryhmäsi pyrkimys on siihen, että ei ole tyttöjä eikä poikia, eikä naisia eikä miehiä, on vaan henkilöitä...Siis hallitukseen vaan henkilöitä....

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Olin ensi kertaa valittaessa kaikkien aikojen nuorin naisedustaja 22 -vuotiaana. Ennätystä ei ole rikottu tuon jälkeen. Harmi kyllä Erkki Liikanen ehti tulla valituksi jo 21 -vuotiaana. Hän siis on kautta aikain nuorin edustaja.”

Myös Liikasesta on selkeästi huomannut sen pöljyyden, jonka pelkkä poliittinen broilerius saa aikaan, kun mitään sen ulkopuolelta ei tunneta ja tiedetä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kyllä se riittää kun ministereinä on pelkkiä osaajia.

"Naisvaltuutettuja on Suomessa nyt noin 39 prosenttia, kun aiemmin 2000-luvulla naisten osuus on ollut 36 prosentin luokkaa."

"Suomen nykyisessä eduskunnassa 41,5 % kansanedustajista on naisia. Eduskunta sijoittuu tällä osuudella kymmenenneksi parlamenttien välisessä vertailussa. Ruandan ja Bolivian parlamenteissa yli puolet kansanedustajista on tällä hetkellä naisia. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi sijoittuu toiseksi heti Ruotsin (43,6 %) jälkeen."

Ruanda ja Bolivia ?!?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ruanda ja Bolivia eivät juuri noiden onnellisuustilastojen kärkipaikoilla komeile. Kannattaisi varmaan sittenkin paneutua valintakriteereissä niihin ominaisuuksiin, jotka ovat maan hyvinvoinnin khittämisen kannalta tärkeitä. Pelkkä sukupuoli ja pyrky eivät niitä ole.

Toimituksen poiminnat