Säde Tahvanainen Osaamista politiikkaan

Perussuomalaisille tulossa rökäletappio eikä voitto -jytkyvoitto SDP:lle

Gallupdemokratia on hyvin mielenkiintoista. Johtohtopäätöksiä tehdään edellisten galluplukujen eikä suinkaan edellisten vaalien oikeiden tulosten pohjalta. Vertasin tämän päivän Helsingin Sanomien gallupia viime vaalien tulokseen. Se antaa oikean tiedon vaalien mahdollisista voittajista. 

 

Viime vaalien suurin voittaja oli Keskusta yli viiden prosentin nousulla, häviäjä SDP. Nyt paikat ovat vaihtuneet. SDP on saamassa ison jytkyn, lähes viisi prosenttia lisää, jos gallupit toteutuvat. Myös vihreille tulisi saman kokoinen jytkyvoitto. Perussuomalaiset saisivat sen sijaan noin kuuden prosentin jytkytappion viime vaalituloksiin nähden. Puolue on pudonnut kaksissa vaaleissa 18 % huippuluvuista noin 11 prosenttiin.

 

Toki perussuomalaisia voi sinnittelystä ja noususta takaisin keskisarjaan ihailla. Vaalien suurin voittaja puolue ei kuitenkaan näillä luvuilla ole. 

 

Kokoomus säilyttäisi asemansa edellisiin vaaleihin nähden noin 18 prosentillaan. Riemunkiljahduksia ei tulos puoluetoimistolla kuitenkaan aiheuttaisi.

 

Pienpuolueista Vasemmistoliiton kannatus nousisi prosentilla eli puolueelle ei suinkaan tulisi vaalitappiota, kuten gallupvertailu erheellisesti antaa ymmärtää. Kristilliset nousisivat puoli prosenttia ja RKP häviäisi saman verran.

 

Vaalit on oikea gallup. Käyttäkäämme analyyseissä siis  eduskuntavaalien tulosta!

 

Säde Tahvanainen

-osaaja-

 

Alla vuoden 2015 eduskuntavaalitulokset, suluissa voitto/häviöprosentti vuoden 2011 vaaleihin, viimeisenä tänään Helsingin Sanomien julkaisema gallup

 

Keskusta 21,1 % (plus 5,3) nyt: 14,7 %

Kokoomus 18,2 % (miinus 2,2 %) nyt: 18,6 %

Perussuomalaiset 17,7 % (miinus 1,4%) nyt:11,4 %

SDP 16,5 % (miinus 2,6 %) nyt: 20,8 %

Vihreät 8,5 % (miinus 1,5 %) nyt: 13,6 %

Vasemmistoliitto 7,1% (miinus 1 %) nyt: 8,7 %

RKP 4,9 % (plus 0,6 %) nyt: 4,3 %

Kristillisdemokraatit 3,5 % (miinus 0,5 %) nyt: 4,0 %

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Osaaja Säde Tahvanaisella on sitten kristallipallo?

Vai kokeeko osaaja nostaa itseään ylemmäs tallomalla toista puoluetta vastoin parempaa tietoaan?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Muistatko mikä oli jytky?
Siinä suurinpiirtein kahdeksankertaistettiin erään puolueen edustajien määrä vaaleissa, en usko että remarit siihen pystyy milloinkaan.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas
Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Jytkymies vaihtoi firmaa ja jytkypanospakkinsa "intohimosalkkuun!"
Plokeissaan uhosi tekevänsä "tempun" vielä kerran, mutta kuten tiedämme, ikämiehen tempun tekeminen on joskus epävarmaa...

Haukkui mestari-Halla-ahoa "puupyssymieheksi", ellei tämä innostu res.alikersantin ja sota-Jussin sadasta hävittäjästä, mutta mestari Halla-aho vakiinnuttaa persujen kannatuksen n.12%:n ja johtaa joukkonsa edelleenkin oppositioon, Sipilän keskustan seuraksi.

- Sinisille kristillistenkin kannatuslukemat jäävät haaveeksi, eli valitulos parhaimmillaankin on korkeintaan 1-3 paikkaa, joka sekin olisi jonkinmoinen yllätys?

Punavihreäsinisen "sateenkaaren" loisteessa ja vallassa maata johdetaan seuraavat neljä vuotta...jos syliin kaatuvan soten "valinnanvapaudesta" päästään sopimukseen?

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Aika harvoin vaaleissa muita onkaan kuin voittajia. Kaikki, jotka saavat enemmän ääniä tai paikkoja kuin edellisissä vaaleissa, ovat mielestään voittajia. Vaikka äänimäärä vähenisi, mutta vähemmän kuin jollain toisella, ollaan voittajia. Vähintään saadaan torjuntavoitto. Aina voidaan myös asemoida oma puolue osaksi isompaa ryhmää. Esimerkiksi näin:
- keskiryhmät menestyivät hyvin (vaikka Keskusta menettikin kannatustaan).
- vasemmisto eteni näissä vaaleissa (vaikka Vasemmistoliitto taantui, mutta Demarit ja vihreät voittivat)
- ei-sosialistinen enemmistö eteni vaaleissa (jos lasketaan Vihreät mukaan tähän leiriin).

Vaalivoittaja on kummallinen käsite, koska vaalivoittaja voi olla vaikka Eduskunnan pienin puolue. Urheilussa voittaja on se, joka tulee ensimmäisenä maaliin. Politiikassa voittaja on muka se, joka parantaa eniten omaa tulostaan.

Omaa tulostaan parantaneet vaativat politiikassa hallituspaikkaa, Urheilussa karsinnoista jatkoon pääsevät ne, jotka tekevät parhaan tuloksen. Kukaan ei vaadi finaalipaikkaa sillä perusteella, että oli kuitenkin parempi kuin edellisissä kisoissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pitää muistaa kuitenkin, että persuilla on ihan oma uusi normaali, olihan heidän mielestään Huhtasaarikin presidentinvaalien voittaja. :)

Persuilla on ihan oma logiikka, sitä logiikkaa on taas hauska seurata oppositiossa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Minusta vaikuttaa siltä että sinulla menee paljon huonommin kuin persuilla, istui ne sitten oppositiossa, hallituksessa tai vaikka puiston penkillä. En ole ole aiemmin nähnyt ketään toista jonka pään täyttää joku puolue noin pahasti, ethän sinä osaa muuta kuin toistaa persu persu, aivan maanista touhua.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Persujen kannatus vakiintuu n.12%:n, mutta sillä kannatustasolla ei tavoitella päämisteripuolueen asemaa, jonka Halla-aho, ilmeisesti huumorivitsinä asetti aikoinaan johtamansa persujen tavoitteeksi.
- Hallituksenkaan ovet tuskin ihan pian avautuvat ja oppositiossa vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Riippuu, nyt voi nousta 14-15%. Jos ei saada seuraavaan 4-vuoteen parempaa tulevaisuuden näkymiä, niin voi nousta sen jälkeen vaikka 30%:iin! :

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #22

Tuo on juuri se mahdollisuus perussuomalaisilla nousta suurimmaksi puolueeksi. Nyt on mahdollisuus siihen 12-16% paikkeille ja oppositioon. Koska seuraava hallitus luultavasti tyrii asioita niin paljon että oppositiossa voi todellakin nousta korkealle seuraavia vaaleja ajatellen.
En erityisen kivoiksi näe kyllä aikoja Suomelle on sitten kuka tahansa vallassa. Ihan "jytkyllä" persuilla on mahdollisuus nytkin kolmen suurimman joukkoon. Ei todennäköistä, muttei erityisen kaukanakaan.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Demarit voivat pilata oman "jytkynsä" hyvinkin helposti, jos Sanna Marin avaa suunsa liian lähellä vaaleja.
Myös viime hetken ikävät uutisoinnit somerintaman uusista tuulista voivat koitua kohtaloksi.
Jos nämä pari sudenkuoppaa selvitetään, niin voitto on hyvin lähellä.

Persut voivat ottaa yhtä hyvin rökäletappion kuin jälleen uuden jytkynsä.
Paljon riippuu parin viime viikon uutisista ennen vaaleja.
Persujen kaltaiselle puolueelle tällaiset viime hetken uutiset voivat olla merkittäviä muttei välttämättä kohtalokkaita.
Äänestäjänsä elävät hetkessä.
Ilmeisesti persuissa on ymmärretty laittaa Huhtasaari "toimistohommiin" syvälle maan alle ilman näppäimistöä... tai sitten minulta on jäänyt jotain huomaamatta.

Suurin uhka kansan hyvinvoinnille on kuitenkin vihreiden kannatus... siis jos se nousee liian korkeaksi.
Siksi olisikin hyvä jos viime hetkillä joku toimittaja kysyisi Emma Karilta... jotain...ja julkaisisi vastauksen leikkaamattomana.

Vaaliväittelyillä voi olla tuhoisat seuraukset demareille.
Muut tuskin tuhoavat itseään niissä.
Suomen kannalta olisi tärkeää että vihreät laittaisi Emman pari kertaa Haavistoa tuuraamaan noihin väittelyihin....Haavisto tuskin tekee palvelusta Suomelle noissa kekkereissä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Kokoomuksen kannalta viisainta olisi se, että SDP:n voittaessa ei missään tapauksessa lähtisi SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa hallitukseen. Se olisi puolueelle tuhon tie.
Oppositioon jäämällä pystyvät neljän vuoden kuluttua tuplaamaan kannatuksensa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kokoomuksen kannalta varmaan noin.

Mutta hiukan pelottaa ajatus jos hallituksessa ei ole yhtään puoluetta, joka ymmärtää taloudesta.
Joten Suomen edun kannalta voisi kuitenkin olla hyvä, jos kokoomus uhrautuisi.

Toisaalta uskon, että kyllä suomi yhden neljä vuotta kestää jopa mainitsemasi hallituksen.
Tosin sen jälkiä sitten korjataankin melko kauan ja kivuliaasti.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #13

Samoin itse jo tuonne aiemmin kirjoitin, että kyllä Suomi yhden nelivuotis-katastrofin kestää. Ja olisihan siinä se hyvä puoli, että huuhaapuolueet vihreät ja vasemmistoliitto päätyisivät tuon jälkeen jatkossa noin 5 prosentin puolueiksi, koska suomalaiset ovat kuitenkin melko rationaalista kansaa.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #13

Minua ei pelota yhtään. Ainoastaan huvittaa. En toivo Antti Rinteelle pahaa, mutta olisihan se omalla perverssillä tavallaan hienoa, jos Sanna Marinista tulisi pääministeri. Valtiovarainministeriksi nousisi kovettu talousosaaja Emma Kari (Haavistohan on vain ylimenokauden pj.) ja ulkoministerin hommiin tarttuisi monessa liemessä keitetty Li Andersson. Puolustusministeriksi Oras Tynkkynen, sisäministeriksi Paavo Arhinmäki ja ihan varmasti jotain uskottavuutta vaativia tehtäviä löytyisi myös Säde Tahvanaiselle ja Tytti Tuppuraiselle, koska he ovat tahtomattaankin niin hauskoja tyyppejä. Ehdotan I ja II kulttuuri- ja huumoriministerin virkaa. Liikenneministerin virasta kilpailisivat Ruotsiin rekisteröidyn auton taksiin vaihtanut Ville Niinistö ja "taksi on joukkoliikenneväline" -sloganin lanseerannut Jani Toivola. Hallitukseen voitaisiin hyvinkin perustaa 32 ministerin postia, joten Ville olisi ensimmäinen ja Jani toinen liikenneministeri. Kauppa- ja teollisuusministerin salkkua hoitaisi itseoikeutetusti Silvia Modig ja ulkomaankauppaministein pestistä huolehtisi Aino-Kaisa Pekonen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sädehtivä blogisti suo meille ensimmäisen sanansa otsikossaan. Tästä täytyy kiittää.
Toivotan ehdokkaalle vähintäänkin keskinkertaista menestystä vaaleihin. Onhan tärkeää, että kaikilla eduskuntapuolueilla on hyviä kansanedustajia tekemässä päätöksiä.

Jaa, meidän menestyksemme eduskuntavaaleissa 2019? Siihenhän tässä vaalityötä tehdään Taka-Hornaa myöten. Äänestäjät sitten päättävät, mikä on meidän osuutemme.

Jos mielipidemittauksista katsotaan, niin Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen ei Perussuomalaisten kannatukseen syntynyt mitään isompaa notkahdusta, vaikka kansanedustajamäärä suurinpiirtein puolittui. Jos lasketaan PeSu + Siniset, niin edelleenkin ollaan takamatkalla, mutta se tappio ikäänkuin kaatuu Sinisille ja voitto meille (-;

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tulevia vaaleja ajatellen kävi kuitenkin niin että

20 loikannutta kansanedustajaa sai yhteensä yli 160 000 ääntä ja jäljelle jääneet perussuomalaiset noin 85 600 ääntä. Näin loikkareiden vanha äänipotti on lähes kaksi kertaa suurempi kuin puolueessa pysyvien.

- Tilanne taisi tuon uutisen jälkeen jonkin verran muuttua, mutta suunnilleen noin.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/uusi-vaihtoe...

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Seija, persujen galllupkannatus taisi hajoamisen aikoihin olla 9.6 %, siia koko persupuolueen. Ja tämä on mielestäni se luku, johon näiden vaalien tulosta pitää verrata- Pudotus viime vaaleista johtuu soinilaisista.

Siniset ja PS ovat kaksi eri puoluetta, eikä kummankaan tulosta pidä verrata persujen aikaisempiin tuloksiin.

Oletko samaa mieltä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Reino, väliäkö sillä mitä mieltä minä olen, kunhan persujen entiset äänestäjät osaavat erottaa ne toisistaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos Soinilla olisi ollut noita ääniä vastaava kannatus vielä Jyväskylässä, hänen kannattamansa puheenjohtajaehdokas (Terho) olisi valittu. Juuri mainitsemani notkahtamattomuus PS-gallupkannatuksessa kertoo samaa, kuten tietenkin Sinisten virhemarginaalissa hyvin pysytellyt kannatus. Ennen Jyväskylää monet Soinin äänestäjät olivat pettyneitä, Jyväskylän jälkeen petettyjä.
Tämä siis on hyvä huomioida tulevia vaaleja ajatellen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Mistä tietäisi mitä persuäänestäjien mielissä liikkuu, tuntevatko itsensä Soinin lähdettyä petetyiksi vai hämmentyneiksi siitä, että johdossa onkin Halla-aho, jota Soini ei aikanaan kaiketi linjaeroista johtuen edes päästänyt eurovaaliehdokkaaksi.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Jos taas verrataan vuoteen 1994 kun persuja ei ollu vielä olemassakaan. On persujen kannatus noussut valtavasti. Sitä vastoin Demarien tullut alaspäin prosentti tolkulla Joten oikeaan suuntaan ollaan menossa

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vihreetkin nousee, ja sekös persuja ottaa aivoon. Ja vielä enemmän se kirpaisee kun vihreät on seuraavassa hallituksessa, ja persut mölyää oppositiossa.

Hyvältä näyttää.

Käyttäjän rautioaki kuva
Aki Rautio

Kannattaa nyt kuitenkin varmuuden vuoksi jo Petteri tarkkailla ruokavaliota, milläs skenaariolla ja kenelle sinä lupasitkaan syödä hatullisen sitä ihteään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Säde osasi laittaa tilastot oikeasti esiin.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Tarkoitin lähinnä sitä että näitä kannatus juttuja voi laskea niin monella tavalla..Demareillakin ollut joskus 28% kannatus.. ei kannattaisi Säden paljon hehkuttaa

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Realistina totean, että käydään vaalit ensin. Silloin tiedetään tulokset ja mikä puolue on onnistunut "populismissaan" parhaiten.

Tällä hetkellä parhaat populistit löytyvät demareista ja vihreistä, joten sillä silmällä on toivoa äänestäjissä, mutta takki tulee kääntymään ja äänestäjät pettyvät. Odotettavissa on leikkauksia ja katsoaan mikä tulonsiirto ryhmä joutuu SDP ja Vihreiden leikkuriin.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

24.no valtio on nytkin velkaa ja velkaa on otettu lisää ja velkaa yritetään kait hillitä, USA: velka 22 biljoonaa

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No se näyttää ,että sdp voittaa vaalit ja kakkosena on kokoomus ja vihreet saavat myös vaalivoiton. Persut kärsii tappion, mutta voivat saa ääniä 10---14% tai tuonne 10%:n paikkeille. Hallitus tullaan muodostamaan sdp,kokoomus ja vihreät ja ruotsalaiset. Tämä oisi runko. Arvelen näin

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tahvanaisen kristallipallo on kuhmurainen ja reikiä täynnä. Persujen kolmatta peräkkäistä vaalijytkyä ei pysty enää estämään mikään.

Toimituksen poiminnat