Täti punainen ja setä sininen

Trump ja Putin kotiutuivat huippukokouksesta. Trump sai omiltaan selkäsaunan, Putin aplodit. Isäntä Niinistö sai ylistyssanoja järjestelyistä, mutta pyyhkeitä kansalaisjärjestökentältä. Presidentti Halosta taas arvostettiin kansalaisjärjestökentällä, elinkeinoelämä haukkui ”huonoista suhteista” Yhdysvaltoihin, joka tosin ei aivan niinkään ollut.

Tarja Halonen ja Sauli Niinistö ovat Suomen täti punainen ja setä sininen. Suosittuja presidenttejä, kuitenkin varsin erilaisia poliitikkoja aatteensa mukaisesti.

Halosella oli hyvät suhteet Venäjään ja asialliset myös Yhdysvaltoihin sekä EU -maiden johtaviin poliitikkoihin. Presidenttinä hän pyrki välttämään poliittisia konflikteja, kuten nyt myös istuva tasavallan presidentti Niinistö. Arvojohtajuuden agendalla Halonen ei sen sijaan sanan säilää välttänyt, vaan otti rohkeasti kantaa. 

Halosta sekä kunnioitetiin että arvosteltiinkin voimakkaasti  vahvoista kannanotoista ihmisoikeuksien, vähemmistöjen oikeuksien, kestävän kehityksen ja demokratian puolesta. Halonen puhui em. teemoista sekä naisten, lasten oikeuksista YK:n yleiskokouksessa, YK:n lasten huippukokouksessa ja YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa. Hän matkusti näiden kysymysten puitteissa niin Lähi -idässä kehitysmaissa normaalin kahdenvälisten länsimaiden johtajien tapaamisten lisäksi. Halonen on jatkanut pitkän linjan työtään myös tasavallan presidenttikausien jälkeen. Hänet muistetaan vahvan tasa -arvotyön puolestapuhujana. 

Mistä presidentti Niinistö tullaan muistamaan? Istuva tasavallan presidentti Niinistöä on luonnehdittu pragmaattisen politiikan tekijänä. Niinistö sukkuloi taitavasti maailman johtajien parissa luoden hyvää ilmapiiriä eli harjoittaen normaalia diplomatiaa. Siihen kuuluu arvoituksellinen puhetapa, luoviminen ja suorien kannanottojen  välttely. Näin pysyy kaikkien kanssa välit. Tämä toimii, jos tavoitteena on  pelkkä suhdetoiminta. Helsingin huippukokous on onnistunut esimerkki diplomatiapelistä. 

Kovasti kuitenkin kaipaisin myös arvolähtöisiä kannanottoja Niinistöltä. Kuten Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari totesi (HS 16.7.2018) myös ”äänen korottamista” ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta. 

On Suomen etu, että olemme väleissä suurvaltojen kanssa. On myöskin Suomen etu, että pidämme huolen demokratian ja kansalaisoikeuksien toteutumisesta. Maamme itsenäisyys ja eheys ovat rakentuneet niiden varaan. Näin vuoden 1918 sisällissodan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi myös muistuttaakseni. Lisäksi Trumpin sekä Putinin kyseenalaisista toimintamenetelmistä muistuttaakseni. Ei siitä niin kauaa ole, kun puoli maailmaa oli diktaattoreiden hallussa.

 

Säde Tahvanainen

-osaaja-

 

sadetahvanainen72
Sosialidemokraatit Vantaa
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Vantaalainen valtuutettu, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja sekä aluevaltuutettu. Pitkän linjan poliitikko, joka on toiminut kansanedustajana ja perehtynyt erityisesti koulutuspolitiikkaan sekä sote -politiikkaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu