Säde Tahvanainen Osaamista politiikkaan

Kesämökin säästäväisyys kotiin

  • Kesämökin säästäväisyys kotiin

Kävitkö mökillä juhannussaunassa? Saitko pestyä itsesi yhdellä-kahdella soikollisella vettä? Minä sain. Sain myös pestyä joka kerta astiat samalla määrällä vettä. Niin teemme aina, kun Rääkkylän kalamajalle mennään. Niukkuudella pärjää hyvin lomalla. Miksi ei arkena? 

Kun kaasuliedellä ei kannata keitellä määrättömästi vettä, pakottaa mökkiympäristö säästäväiseksi. Saunan kiuaskin lämpiää parilla pesällisellä puita eikä sitä tule koko iltaa pidettyä päällä, kuten sähkökiuasta, joka aina välillä unohtuu muussa touhussa tuntikausiksi lämpenemään.Miksi veden säästämistä ei voi tuoda osaksi kaupunkilaiskotien arkea? On liian kätevää lotrata hana auki pesten astioita tai olla kymmenen minuuttia suihkussa jopa satoja litroja alas valuttaen. Ihan vaan mukavuussyistä. Minua ainakin palelee, jos panen hanan kesken hiustenpesun kiinni. 

Olenkin alkanut pohtia ratkaisuja ongelmaan, saisiko esimerkiksi höyrysuihkukaapin avulla säästettyä vettä ja energiaystävällisen ratkaisun? Näin saisi mökkisaunan miellyttävän lämmön ja pieni vesimäärä riittäisi.

Ihmiset tarvitsevat uusien ratkaisujen ja toimintamallien aloittamiseen yleensä pakotteen tai kannusteen. Suomen hallitus voisi kannustaa kodin asumisratkaisujen pienhankinnoissa ekologisiin ja energiataloudellisiin ratkaisuihin vaikkapa verotuella. Veden säästäminen on konkreettinen asia. Tehokkaasti vettä säästäviä laitteita ja järjestelmiä pitäisi tukea.

Paljon olisi muutoinkin tehtävää. Ilmasto lämpenee yhä kiihtyvämpää vauhtia. Juhannuksen kunniaksi tutkija James Hansen haukkui maailman johtajat kyvyttömyydestä tehdä ratkaisuja. Merkel, Obama ja monet muut huippujohtajat eivät hänen mielestään ole saaneet riittävän tehokkaita päätöksiä ilmaston lämpenemisen jarruttamiseksi. Saatikka nuorempi Bush ja Trump, jotka ovat kieltäneet koko ilmiön olemassaolon.

Kiire tehdä päätöksiä on valtava. Isoja harppauksia tarvitaan pienen piiperryksen sijaan. Silti voimme osaltamme pelastaa pala palalta maailmaa kesämökin säästökulttuurin kotiin tuomalla. Haastankin sinut säästämään vettä!

 

Säde Tahvanainen

-osaaja-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Toni Rintala

Pesin järvessä itseni, en käyttänyt siihen muuta vettä enkä mitäänpesuainettakaan.

Saunan pitää olla lämmin, siihen ei ihan pari pesällistä riitä. Ja sen pitää pysyä lämpimänä saunomisen ja uimisen aikana, siihenkään ei pari pesällistä riitä.

Lämmin kesäviikonloppu on Suomessa helppoa ja halpaa. Talvella eläminen tuleekin kalliiksi täällä ;)

Mutta tänään tulen käyttämään vesijohtovettä muutaman saavillisen..

Juha Hämäläinen

Vettä riittää Suomessa tunnin suihkuun per asukas per päivä. Näin on, jos pidämme väestön nykytasossa. Jos täytämme maamme massamuutolla ja asukastiheys nousee Saksan tasolle niin meitä on 60 miljoonaa ja vesi ei riitä kuin hampaiden pesuun.

Ollaan solidaarisia ja tuhotaan lastemme tulevaisuus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomessa veden säästämiseen käyttövetenä ei ole minkäänlaista tarvetta. Jos veden virtaus putkistoissa ei ole tarpeeksi suuri, vesiyhtiöt juoksuttavat veden putkistoista "takaisin luontoon".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juuri näin, Suomessa juioksutetaan putkistoissa vettä joka päivä, jotta vesi ei vanhenisi putkiin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoinen pointti: Miksemme käyttäydy ympäri vuoden ikäänkuin olisimme lomalla? Sitä sietää itse kunkin miettiä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Meidän taloyhtiössä vedenkulutus on vaihdellut vajaasta sadasta litrasta aina 150 litraan henkilöä kohden päivässä. Silloin, kun on ollut paljon teini-ikäisiä lapsia tai kuiva kesä, on kulutus ollut suurinta.

Tuo sisältää kaiken vedenkäytön. Eli mukana on jopa pihankasteluvedet sekä tietysti kaikki talousvedet. Astianpesu, pyykit, siivous, ruuanlaitto etc. Eli ei mitään hätää vedenkulutuksen suhteen, koska se toteutuu varmaan jokaisessa kodissa noissa määrissä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mulla on vesimittari, jonka mukaan maksan kulutukseni. Lisäksi maksan lämpimänveden sähkölaskussani. Tämä on paras säästön motivoija. Jos mittarit asennettaisiin demaritaloihinkin, kaikki olisi kohdallansa. Vesihän ei Suomesta lopu, eikä sen säästämisessä täällä ole samanlaista järkeä kuin muualla EU:ssa tai peräti Afrikassa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Veden säästäminen voi tuntua huonolta esimerkiltä. Onhan se tyhmän oloista puhdistaa valtava määrä vettä juomavedeksi, jolla sitten huuhdellaan paska alas vessasta tai pelkästään huuhdellaan putkistoa.

Se varsinainen vinkki olisi kumminkin välttää sen veden turhaa lämmittämistä. Valtavasti turhaan lämmitettyä vettä kulutetaan niin suihkussa, pyykkikoneessa kuin tiskatessa. Vaatteita pestään usein turhaan vain päivän pitämisen jälkeen, suihkussa lorvaillaan, eikä tiskatessakaan lämmintä vettä pahemmin säästellä.

Säästäkää siis lämmintä vettä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Saksassa leirintäalueilla on hyvä systeemi - kylmä suihku on ilmainen, lämpimästä vedestä pitää maksaa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Itse tykkään ulkosaunassa sotkea vedellä oikein urakalla - itse se sinne kuitenkin on kannettu ja sehän on vain kuntoilua. Jokainen ämpärillinen käytettyä vettä lisää on vähemmän riskiä siihen että heikennän kansanterveyden keskiarvoa.

Tottakai jokainen voi valita just niin ekologiseksi ja/tai vastuulliseksi kokeman tavan elää mitä itse haluaa, mutta globaalilla tasolla vain haittaverot ovat asia joka saa ihmiset laajalla skaalalla valitsemaan paremmin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minulla ei ole edes kesämökkiä, joten säästän satoja litroja polttoainetta vuodessa... Osallistun näin sekä CO2 kuorman vähentämiseen että kauppataseen vajeen minimoimiseen. En myöskään rasita tiestöä. Pahoittelen, että samalla jätän antamatta kiinteistöverotuloja haja-asutusalueelle.

Käyttäjän sadetahvanainen72 kuva
Säde Tahvanainen

Ei minullakaan ole omaa mökkiä. Me käydäään vaatimattomilla kalamajalla vuokralaisena joka kesä. Se on kommuuni, jossa yhteinen sauna ja useita pieniä majoja.

Toimituksen poiminnat